Acționează acum!

Acționează acum!

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Prin intermediul acestui material vreau să îți prezint – Tehnica maestrului pentru a trece la acţiune – Principiul „acționează A.C.U.M.!”

„Aș vrea să mă apuc de treabă, dar îmi lipseşte motivaţia”
De câte ori ai auzit, în diverse forme, justificarea de mai sus?
De câte ori ai folosit-o?
Aceasta este probabil cea mai puternică paradigmă care ne ţine în loc: amânarea din lipsă de motivație!

De fapt, lucrurile stau chiar pe dos: Acţiunea generează motivaţie.
Începi să înveţi să dansezi, acumulezi mici succese şi asta te motivează să continui.
Mergi la sala de fitness, obţîi primele rezultate şi asta îţi oferă motivaţie în plus.
Te laşi de fumat, trec primele săptămâni şi asta îţi oferă un ascendent moral să persişti.

O motivaţie generată exclusiv cu puterea minţii, fără niciun fel de verificare în practică are puţine şanse să te ducă la succes pe termen lung. Mai probabil este că vei obţine rezultate durabile dacă acţionezi practic şi lucrezi şi la motivaţia mentală în acelaşi timp.
Reţine următoarea formulă: Acţiunea generează Claritate, care dezvoltă Utilitate, care la rândul său generează Motivație. Pe scurt: A.C.U.M.
Dacă vrei să îți atingi obiectivul, atunci începe cu acţiunea. Motivația îi urmează.

Acţionează şi vei beneficia de Claritate, care îți arată de fapt Utilitatea (relevanța) acțiunilor tale, iar aceasta din urmă este dătătoare de Motivaţie şi energie. Apoi, când ai energie, acţionează din nou.
Această formulă este atât de simplă încât poate fi ușor de ignorat.

Dar ea nu este simplistă.

Iată câteva idei și exemple legat de modul în care poate fi interpretat fiecare din cele 4 elemente din ACUM:

 

Acțiunea
Uneori acțiunea inițială poate părea complicată. În realitate însă, prima acțiune sau primul pas al unui proces este un comportament fizic, vizibil și foarte simplu. De exemplu, dacă vrei să achiziționezi o mașină, primul pas ar putea să fie vizitarea a trei site-uri de profil pe internet sau o programare prin telefon pentru un drive-test. Dacă vrei să începi să alergi în fiecare zi dimineața, primul pas ar putea fi să pui echipamentul lângă ceasul deșteptător cu o seară înainte.

 

Claritatea
Claritatea nu poate veni din simpla imaginare a drumului de parcurs. Ca un exemplu metaforic, dacă vrei să parcurgi noaptea un drum de 500 de kilometri, e foarte important să porneșți mașina (Acțiune) și apoi să pleci cu farurile aprinse. După primii metri farurile îți vor arăta fiecare nouă porțiune de drum pe care să o parcurgi (câteva zeci de metri). Așadar, faptul că ai acționat a generat claritatea de care ai nevoie ca să poți acționa în continuare. Chiar dacă ai avut o hartă la început, aceasta te-a ajutat pentru a stabili traseul și direcția de mers, dar nu ți-a oferit claritatea necesară că să te descurci în teren cu fiecare detaliu. Acesta este sensul afirmației: Acțiunea generează claritate.

 

Utilitatea
Dacă ar fi să continuăm exemplul cu călătoria pe timp de noapte, utilitatea este ceea ce rezultă ca acțiune necesară după orientarea în teren (după ce ai dobândit claritate).
De exemplu, să presupunem că ai benzina pe sfârșite și ajungi la o porțiune de drum care este surpat. Un localnic îți spune că ai de ocolit 50 de kilometri pentru a găsi un drum alternativ. Această claritate pe care ai obținut-o cu ajutorul localnicului, te va face probabil să oprești la prima stație de benzină din sat ca să te asiguri că îți ajunge combustibilul și pentru ruta ocolitoare, chiar dacă tu în mod normal puneai benzină exclusiv de la benzinăriile X.

 

Motivația
Dacă păstrăm aceeași metaforă a călătoriei nocturne, după ce ai trecut de ruta ocolitoare și ai reintrat pe traseul inițial stabilit, acest succes îți va da motivația necesară să continui către destinația ta.
Motivația vine de regulă din succesele de etapă, din percepția progresului către țintă, nu doar din dorința inițială sau din reușita din final. Această motivație de etapă este foarte importantă și merită folosită ori de câte ori e posibil pentru că ne menține pe drumul către scop.

Formula acestei motivații perpetue este acronimul pe care tocmai l-am descris: ACUM.

În concluzie, dacă vrei să îndeplinești obiective este important să acționezi către îndeplinirea lor.

„Devii ceea ce faci, nu ceea ce spui că o să faci.” C. G. Jung
Scrisul este o primă formă de acțiune pe care ți-o recomand cu căldură… dar nu orice fel de scris, ci notarea zilnică a listei de obiective pentru cel puțin 30 de zile.

Ca să te simți motivat să începi, îți propun să lucrezi chiar ACUM cu o listă de întrebări ale căror răspunsuri îți vor da claritatea necesară oricărui nou drum de urmat:
Întrebări pentru evaluarea ACUM în legătură cu îndeplinirea obiectivului:

  • Care sunt 3 modalități prin care te poți mobiliza să acționezi rapid și decis?
  • Care sunt cele mai importante 3 exemple din viața ta când ai dobândit claritate și ai acționat pe baza ei? Cum le poți reproduce în situații viitoare?
  • Care sunt cel mai importante 3 criterii de succes pentru tine?
  • Ce te motivează de obicei să începi o acțiune?
  • Ce te demotivează de obicei să începi o acțiune?
  • Ce te motivează să continui o acțiune începută?
  • Care este prima acțiune pe care o vei face în urma citirii acestui raport special?

Concluzii

Maeștrii folosesc un număr surprinzător de mic de metode că să obțină ceea ce își propun.
Am identificat 3 instrumente, care de fapt răspund la 3 întrebări fundamentale:
DE CE? – te ajută să înţelegi motivului pentru care un anumit obiectiv este important pentru tine, nu doar să îţi stabileşti obiective ca o rutină
Practic, ai aflat 6 motivații cheie pentru care merită să îți scrii obiectivele și să le împărtășești unei alte persoane sau unui grup care are tot interesul ca tu să reușești.

CUM? – te ajută să ştii foarte clar ce să faci şi ce să nu faci, ca să transformi un obiectiv în realitate.
Practic, ai aflat metoda de 30 de zile de scriere a listei de obiective și care sunt motivele pentru care ea funcționează.

CE? – te ajută să ieşi din inerţie şi să faci ceea ce ai de făcut pentru că știi că numai așa vei avea feedback-ul necesar ca să înțelegi care sunt pașii următori.
Practic, ai aflat acronimul ACUM, care explică felul în care motivația umană este întreţinută, pornind de la acțiune și nu de la gândire, aşa cum suntem înclinaţi de regulă să credem.

În acest moment, ceea ce îţi propun este să începi simplu, cu răspunsul la întrebarea „CE?”, „Ce vei face concret?”… şi să treci la treabă.

Acţiunea are în ea ceva măreț și inspirațional:

După ce ai făcut primul pas, gândirea ta se schimbă pe baza informațiilor noi pe care le ai în urma acțiunii… aceste informații în plus te pun într-o poziţie mai bună să iei decizia următoare…
Este cel mai simplu şi în acelaşi timp, cel mai dificil de aplicat principiu din câte există în dezvoltarea personală…
Este cheia de la poarta regatului în care totul devine posibil… Îţi doresc să foloseşti aceasta cheie cu înţelepciune şi cu…Inspiraţie!

Să îți fie de folos!

Cu drag,
Ramona

Te invit să parcurgi Cursul Gratuit “Învață cum poți deveni cea mai bună variantă a ta, îmbunătățindu-ți Imaginea de Sine” , inscriindu-te completând formularul de mai jos:

.
Eu sunt Ramona Necula, Teacher, Trainer, Coach și Autor Online și sunt aici ca să lucrăm împreună la a-ți schimba modul de gândire, la a-ți creste încrederea în tine, a scăpa de frici și pentru a te ghida în drumul tău către o viață plină de succes.